Wat is psychodynamische therapie eigenlijk?

Psychodynamische therapie is een ‘op maat ingerichte’ therapie. In principe is het een kortdurende therapie, maar dit hangt ook af van de hulpvraag van de cliënt. Psychodynamica laat zich het beste omschrijven als een samenspel tussen de dynamiek van psyche, lichaam en ziel. Dat maakt dat deze vorm van therapie laagdrempelig en heel concreet is. De theorie binnen ons vakgebied is dat, wanneer deze elementen in harmonie zijn, u, u als persoon goed voelt. Is één van deze factoren niet in balans, dan kunt u, u als persoon vermoeid, depressief of terneergeslagen voelen.

Psychodynamische therapie is gebaseerd op de verbinding tussen zelfbeeld, emoties en verlangens. Deze elementen kunnen in het verleden beïnvloed zijn door bijvoorbeeld traumatische gebeurtenissen of verstoorde relaties. Bij psychodynamische therapie worden allerlei gedachten, gevoelens en ideeën van de cliënt(e) in beweging gezet, waardoor de focus op het doel scherper wordt. Visualisatie werkt heel goed bij het concreet maken van problemen die in de weg zitten. Samen kunnen we zo op zoek gaan naar de crux van de hulpvraag.

Ik heb als psychodynamisch therapeut een breed scala aan tools tot mijn beschikking, zoals systemisch werken, regressietherapie, rouwverwerking, traumaverwerking, cognitieve therapie en neurolinguïstisch programmeren. De therapie wordt op de cliënt aangepast en niet andersom. We kunnen zodoende spreken van therapeutisch maatwerk. Nog een verschil is dat waar een traditionele therapeut problemen vaak op een abstracte manier bespreekt, we met psychodynamica inzetten op het tastbare.

Omdat ieder mens uniek is, is dit een krachtig uitgangspunt. We focussen ons minder op de omgeving en kijken liever naar de gevoelens van de cliënt. Op die manier komen we snel tot het knelpunt en kunnen we aan de slag. Soms kan inzicht in iemands psyche namelijk al een katalysator voor verandering zijn. Onze doelgroep: psychisch gezonde mensen met een hulpvraag.

Problemen kunnen op twee manieren opgepakt worden: als ‘crisis’ of als kans. Dat betekent dat therapie mogelijkheden biedt om die ‘crisis’ aan te pakken. Het is dé uitgelezen kans om als persoon groei door te maken. Het feit dat u op mijn website kijkt en erover nadenkt om in therapie te gaan, is al bewijs van het feit dat u daar voor open staat. Het vergt namelijk een zekere dosis moed om naar binnen te kijken. Alleen door als persoon te reflecteren kan men groeien. Ik kan dat proces als therapeut goed begeleiden. Daar ben ik immers voor opgeleid!

AnderZom Praktijk voor
Psychodynamische Therapie
Zevenblad 96, 7623 CJ Borne NL
T: 06 22 13 36 19
info@anderzomtherapie.nl

© Copyright 2021 | a Talmay site